Solceller

För att inte riskera att bli missförstådd:
Solceller och energi som utvinns från solen är bra!
Men min åsikt är att kostnaden är inte försvarbar i dagsläget. Jag skulle också gärna installera solceller på mitt tak, men det finns ingen som helst ekonomi i det.

Ny teknik har skrivit ett reportage om en snubbe som har solceller på sitt tak.
Han kvittar på elnotan

Fakta:

Antal paneler: 6 stycken.
Yta: 7,66 kvadratmeter.
Installerad effekt: 1,17 kilowatt, kW.
Beräknad årsproduktion: 1 053 kWh.
Totalproduktion 15 juni–18 oktober: 410 kWh.
Överskott 15 juni–18 oktober: 185 kWh.
Investering totalt: 45 000 kronor.
Investering efter bidrag: 25 000 kronor.
Villans årsförbrukning: 16 000 kWh.

Staffan ser det hela som en investering med en årlig avkastnig på 4%
Detta är ju helt galet! Han har visseligen investerat 25000 och får tillbaka ca 1000 kr per år ( 4% )
Men att kalla det för en avkastning på 4% är fel. Eftersom värdeminskningen på panelerna glöms bort.
Det kommer att ta 25 år innan investeringen går jämt upp! (Med dagens elpriser)

Givetvis är det så att priset på el-energi kommer att gå upp. Så på lång sikt kommer det hela kanske att löna sig iallafall.
Men det är abolut ingen vinstaffär de närmsta åren. Priset på solpaneler kommer däremot gå ner de närmsta åren, och när det sker så kommer det däremot bli lönsamt med solceller. Idag är det vansinne.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Solceller”

 1. Lasse says:

  Håller med dig om det mesta du skriver men jag tror däremot att elpriset INTE stiger framöver. Det finns i dagsläget ett rejält överskott på den Nordiska elbörsen samtidigt som man trycker in mer produktion från bla. vindkraft. Vi har nu mycket låga elpriser och inget talar för att de kommer att stiga. Kolla följande sevärda dokumentär:

  http://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/mdup11000912/25-09-2012

 2. OlleV says:

  När det gäller elpriser så är ju själva elpriset av hyfsat underordnad karaktär. Elskatter, momsen, nätavgifterna lär knappast minska.

  När det gäller solceller så verkar marknaden en smula infekterad. Har bara kollat runt lite snabbt, men funnit prisbilder som är lite skruvade. T ex paketet Fortum erbjuder hittade jag till knappt halva priset i England (exakt likadant innehåll). Slängde snabbt ihop ett komplett paket på 3 kW och kom fram till ett pris på 35-40.000 (beroende på fraktsättet).

  Har tänkt mig att nu under kommande vinter försöka projektera ett komplett energipaket till mitt hus, principen kanske är lite okonventionell men bygger på en summa av hybrid/sol/vind/energilagring samt översyn av elförbrukning/system. Grundtanken är att frikoppla mig från elnätet helt (inga skatter, inga elnätsavgifter, ingen moms på hela skiten), blir otroligt spännande att se hur det kan ta sig ut. I princip skall sol & vind leverera min medelförbrukning avrundat uppåt, och hybriden gå in och kapa topparna. Självklart skall man ta till vara all energi, vintertid så skall hybriden, när den går, släppa ur sig överskottsvärmen inomhus. Naturligtvis är det hela mest på skoj, men kanske med lite allvar i det hela.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.