Energipersienner

Efter att jag skev inlägget Ny Teknik=nya Aftonbladet så upptäckte jag en person som på mer eller mindre alla artiklar som handlade om energi och energibesparing skrev ett inlägg på engelska om “Energy Blinds” eller “Energipersienner” på svenska.
Jag kunde inte låta bli att bli lite nyfiken och var tvungen att kolla upp vad det var för nåt.
Det visade sig vara vanliga persienner, visseligen med fördelen att de var svarta så att de absorberar solljus. Jag saknar visseligen svarta persienner, men det av anledningen av att de mörklägger bättre än vita. Persienner som energibesparing? Njae…
Det finns inte mycket information på sajten energipersienner.se men min bedömning är att det är bara SKITSNACK!1. Det stämmer att en solig dag så kommer det in massor av solenergi genom fönstret som kan användas till att värma upp ett hus. MEN: Denna energi hade ju kommit in i huset iallafall, och värmt upp golv eller väggar inne i huset. Att värma upp en persienn är bara dumt då den är placerad nära fönstret och riskerar att stråla tillbaka lite av energin ut igenom fönstret.

2. De tillfällen då solinstrålningen är stor så är det snarare så att du jobbar hårt för att minska uppvärmningen av ditt hus (dvs på sommaren). De flesta skulle nog i det läget ha mer nytta av persienner på utsidan som kan reflektera bort solstrålningen innan den kommer igenom fönstret och skapa ännu mer uppvärmning av huset.

Slutats: Detta låter som bluff och båg. Korrigera mig gärna genom att kommentera detta inlägg om du anser att jag har fel.

Updatering hösten 2013

Efter att Leopold som ligger bakm sajten energipersienner.se kommenterade och tyckte att jag skulle bemöda mig med att kontakta honom för att få bevis på att energipersienner sparar stora summor varje år, så gjorde jag det.

Påstående:
Energipersienner sänker uppvärmningskostnader i vilken fastighet som helst med stora summor varje år, bevis finns att tillgå om man bemödar sig med att sända frågan till kontakt@energipersienner.se

Jag gjorde mycket riktigt detta. Jag mailade till adressen ovan och frågade efter de bevis som han påstod fanns.

.


Mitt brev till Leopold Makender (2013-08-29)

Hej
Kul att du hittade mitt inlägg på galenskap.se
Du får gärna skriva en artikel som övertygar mig om att
“energipersienner” sparar energi.
Eller skicka över bevis på detta.

Jag lovar att publicera ditt svar på som bilaga till mitt inlägg på
galenskap.se, men givetvis kommer jag att granska det du skriver och
bemöta dina påståenden.

.


Svar från Leopold Makender (2013-08-29):

Linus, översänder här en liten blänkare till dig, VÄLKOMMEN FRAMTID.
Om du inte förstår, eller vill förstå, hur kan någon då “övertyga” dig?
TRO = FANTASIER.
Det går inte att endast “tycka”, “anse” eller “gissa” sig till lösningar.
Verkliga BEVIS finns som styrker att dessa Energipersienner är verklighet.
Om du nu inte vill, eller kan förstå verkligheten, exvis att dessa EP vid 1KWh räddar jorden från 1Kg CO2.
Jag har sänkt mina uppvärmningskostnader från ca 14,700:- per år till ca 3.500:- per år. Bevis finns från elleverantören.
Du kan skriva precis vad du vill men VERKLIGHETEN kommer alltid att segra, detta oavsett vad du skriver och oavsett vad du förstår, eller vill förstå.
MVH
Leopold Makender

Bifogat till detta var även en “Blänkare” som inte innehöll något annat än en rad påståenden.
Inga som helst bevis för att Energipersienner skulle spara energi.
GMF

.


Jag skriver då ytterliggare ett brev till Leopold Makender (2013-08-29)

Hej
Du skrev att du skulle sända över bevis, inte ett reklamblad.
Jag har fortfarande inte sett något alls om hur det skulle fungera, det enda du säger är att det sparar 25-50% av uppvärmningskostnaderna.

Så du påstår att dina uppvärmningskostnader har gått från 14700 till 3500 kr per år enbart genom att sätta in dina energipersienner?
Uppfattar jag dig korrekt då?

Ge mig någon rimlig förklaring till varför det skulle fungera och vad som skiljer dina persienner från vanliga persienner.
Vanliga persienner kan minska värmeutstrålningen från ett hus om de är nerdragna, men det gör även rullgardiner etc.
Dessutom så blir det ju ganska mörkt i huset…

Dessutom verkar dit huvudargument vara att ta tillvara solenergi. Jag påstår att den solenergin kommer huset tillgodo iallafall.
Genom att solen lyser in genom fönstret och värmer upp golvet, vilket är bättre än att värma upp en persienn.

Jag tror att era persienner är helt vanliga persienner med svart färg på ena sidan, helt vanligt svart färg…

Sen håller jag med om att persienner med svart färg på ena sidan skulle vara praktiskt på flera sätt. Framförallt ur mörkläggningssynpunkt.
Men att du skulle kunna spara 25-50% på uppvärmningskostnaden… Nej.

Men du kan ju som sagt börja med att skicka över fakturorna från ditt elbolag så kan vi börja med att bekräfta att de 14700 verkligen ha blivit 3500.
Sen är det ju dock lite svårt för mig att veta om detta verkligen bara beror på dina persienner eller om du i själva verket ha satt in en bergvärmepump samtidigt, eller tilläggsisolerat vinden.

Dessutom så kan du ju skicka över den där studien som var gjord på “Malmö Tekniska Högskola” som du nämner på er webplats, så kan jag börja med att läsa den.

Jag har fortfarande inte sett några BEVIS, som du utlovade.
Notera att det var DU som skrev att DU hade bevis, så vänligen presentera dem!

Efter mitt mail ovan så får jag bara trams tillbaka

Fyra tramsiga mail med innehåll enligt nedan. Jag har valt att lägga in skärmdumpar av mailen för att även få med den lite smått överdrivna användningen av färger och storlek på teckensnitt:
trams1trams2

trams3trams4

.


Sammanfattning


Leopold skriver väldigt ofta i sina mail och reklamblad att man skall VETA och inte TRO.
Tyvärr går det inte att veta något baserat på den information man får från Leopold.
Jag vet numera att Energipersienner är en bluff. Här är några av anledningarna till att detta är skitsnack

Leopold hänvisar till en studie som är gjord på Malmö Tekniska Högskola.
Någon sådan studie har jag inte fått se trots att jag har frågat efter den. Dessutom finns det såvitt jag vet ingen Teknisk högskola i Malmö. Däremot en i Lund…

Leopold hävdar att solen lyser in genom fönstren och värmer upp persiennerna som då blir varma och värmer upp huset.
Jag påstår att: Denna energi som strålar in genom fönstret kommer att värma upp fastigheten iallafall då denna energi träffar golv, väggar och möbler inne i huset. Energin kommer in igenom fönstret och det spelar ingen roll vad den träffar där innanför. Jag påstår dessutom att det till och med kan vara sämre att den träffar någor precis innanför fönstret, då det isåfall finns risk att energin reflekteras ut igen.

Däremot är det så att persienner eller rullgardiner för fönstren kan minska husets svartkroppstrålning, dvs minska den mängd energi som via IR-strålnig försvinner ut genom fönstret. Denna egenskap har alla persienner och rullgardiner, och att dra ner dessa på nätter och kalla vinterdagar kan spara en del energi för fastighetsägaren.

Dessutom är det förmodligen så att de flesta svenska fastighetsägare snarare har ett omvänt problem. De dagar på sommaren då solen lyser som starkast och bidrar med som mest värmeenergi då vill de flesta snarare hålla energin utanför huset, varpå markiser som monteras utanför fönstret är väldigt effektiva för att hålla solens energi borta från huset. På vintern när man har behov av att värma upp huset så bidrar solen med väldigt lite värme och det är då istället viktigare att minska husets utstrålning genom att exempelvis dra ner persienner och rullgardiner på natten.

Hoppas verkligen inte någon går på Leopolds skitsnack.

You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “Energipersienner”

 1. Jaha, ännu ett litet genidrag från en som inte vet något.
  Solceller på tak blir varma och avger el.
  Samma sak händer med energipersienner inne i rummet bakom fönster.
  Man SKALL VETA och ALDRIG TRO.
  Best Leopold Makender som sparar miljoner åt alla med fastighet.

 2. När man inte alls förstår så skall man inte försöka kommentera.
  Energipersienner sänker uppvärmningskostnader i vilken fastighet som helst med stora summor varje år, bevis finns att tillgå om man bemödar sig med att sända frågan till kontakt@energipersienner.se

 3. Och Energipersienner gör att 1 KWh = 1 kg CO2…
  Slå det den som kan…Vi räddar miljön, kan någon annan göra det också på detta enkla sätt? Med just Energipersienner gör man det (1KWh = 1kg CO2).

 4. Linus says:

  Notera: Jag har mailat adressen som “Jahn Leo Makender” hänvisar till och frågat efter dessa “bevis”. Allt jag fick var ett reklamblad med ungefär samma innehållslösa text som webplatsen. Så hittils har jag inte sett nån som helst information som visar att deras påståenden är sanna.

 5. Tänk om alla kunde förstå att dessa negativa påhopp för det mesta sker via personer vilka inte alls förstår att jorden måste räddas.
  Dessa Energipersienner är verklighet, och tänk efter, kan denne Linus vara en av de företag vilka säljer dyr el till dig? Se upp för denna typ av nedlåtenhet. Produkter typ Energipersienner sänker energikostnaderna i en bostad med 50%. FÖRSTÅR DU NU ATT ELLEVERANTÖRERNA ÄR FÖRBENADE?

 6. Då någon tar kontakt med oss så har vi ett antal referenser vilka vi hänvisar till, ok.
  Den som lyssnar på LINUS ERIKSSON kan lyssna på honom, men han vet ingenting, han vill komma åt våra patenterade uppgifter, kanske för att börja konkurera med oss, men han har inte en chans…
  Farväl Mr Linus Eriksson…
  Skriv så mycket negativt du kan, ty då förstår människor att detta med Energipersienner är något att informera sig om, vilket också sker kontinuerligt…

 7. Stackars Linus och andra som TROR men INTE VET vad de talar om. Tillhör herr Linus ett företag som säljer el till konsumenter? Att säla el till konsumenter för dyra pengar är en god affär, detta tills elkunderna uppmärksammar att just energipersienner sänker uppvärminingskostnaderna med 50% och mer. Lycka till Linus Eriksson…

 8. Hej alla som vill få bort ohyra, flugor och basiller osv från de rum ni vistas i.
  Dessa Energi Persienner dödar ALLT vad som svävar runt i ett rum.
  EP “suger” åt sig partiklar från ett rum där de inmonterats..
  Så är det och så kommer det att förbli.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.